SAD

Seasonal Affective Disorder alltsså, eller årstidsbunden depression som det väl kallas mest. För min del dyker den upp runt älgjakten och försvinner någon gång runt det att vitsipporna kommer.

Ljuset styr produktionen av sömnhormonet melatonin och stresshormonet kortisol och vid SAD är man extra känslig för obalans mellan dem. den biologiska klockan får spunk…

Min kropp tror att det är nattadags hela dagen den.
Du vet nog själv hur du börjar känna dig slö, okoncentrerad och trögtänkt sent på kvällen..? Så känner jag mig hela dagen. Jag somnar överallt och hela tiden. Så fort det inte är någorlunda högt tempo så är det tack och gonatt.

En annan effekt som SAD har är kroppen försöker hämta energi från andra ställen än ljuset, vilket leder till ett kolhydratsug modell grande.

Kort sagt är jag trött, godissugen, okoncentrerad och en del annat bös.
Det är skitjobbigt i sig men det blir inte lättare av att många inte tar det på allvar, inte förstår vidden a problemen. Många tycker att det “bara är att rycka upp sig” eller liknande.

Min kontakt på vårdcentralen och min läkare fattar inte över huvudtaget att jag kan jobba alls, ändå väljer jag att fortsätta gå heltid. Om jag inte känner någon slags tempo, -puls, skulle jag sova dygnet runt.

Förra vintern medicinerade jag. Det funkade jättebra men jag fick lite biverkningar som gjorde att jag i år tänkte testa lite andra lösningar.

Jag försöker vara ute så mycket jag kan för att fånga allt solljus jag bara kan. Jag använder gryningssimulator för att ställa rätt den biologiska klockan varje dag. Jag har lagt om min kost för att få en bättre energikälla. Jag har försöker att motionera dagligen. När föröker få min arbetsgivare att köpa in en lampa åt mig (skulle vara en ren vinst för dem efterom jag inte jobbar särsklit bra i perioder…)

Jag är fortfarande trött men inte riktigt lika förlamande trött som de tidigare 15 vintrarna och definitivt inte lika deprimerad.

Mer info om SAD

* Netdoktor
* BioBrite

Skrevs:2006-02-22 08:42:32

Ett svar på ”SAD”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *