Lite om att förbereda sig

När man av olika skäl har sänkta energinivåer och är känslig för nya intryck och situationer krävs det en del om man ska kunna delta i olika typer av aktiviteter.

I vår familj behöver vi alla, men främst T och jag, förberedelser i massor.
T pga Asperger/Autism
Jag pga att min energireserv är enormt låg.
Man kan se det som att jag har en trasig generator…

Jag ska ge några exempel:

När vi åker bort tittar vi på kartor, resmålets hemsida osv för att samla information.

* När vi åkte till Gröna Lund häromsommaren tex var vi inne på deras hemsida, studerade attraktionskartan och tittade på filmer över attraktionerna. Vi tog reda på hur det fungerade med biljetter, var toaletter fanns, lämpliga mötesplatser, ”lugna områden” osv. Det gjorde att vi orkade vara där mycket mycket längre än vi hade gjort annars och att vi hade roligt när vi var där eftersom vi i lugn och ro hade tagit reda på olika nyckelvärden i förväg.

* Förra sommaren tillbringade vi också en semestervecka i stockholm. Den här gången ville vi inte belasta våra vänner utan skulle klara oss själva. Vi köpte ett Stockholmskort och gjorde upp dagsplaner MEN vi planerade in att vi skulle åka tunnelbana mellan platserna. Jag och T har ingen aning om hur tunnelbanan fungerar. Mina vänner har åkt med mig ett par ggr men då följer jag bara med liksom 🙂 Nu skulle vi åka själva hela familjen och jag litade FULLT på M som ju ändå har åkt en hel del själv men så FORT vi kom ner i tunnelbanan blev han PRECIS som T, helt passiv och uppgiven och jag fick försöka lösa det hela. Efter en stund hade vi rett ut det och nått vårt mål men vid det laget var både jag, T och även M så slut i huvudet att vi inte hade någon energi kvar att ha kul för. Bara den där biten med att köpa biljett när man bara ska åka någon enstaka resa visade sig vara allt annat än enkelt. Som tur var åkte vi gratis när vi sedan köpt Stockholmskortet så det löste sig det med. Tyvärr kostade det för mycket energi fram till dess…

* Veckan som kommer nu ska jag jobba på mässa så jag har lärt in hur mässområdet ser ut, var vårt hotell ligger och närområdet däromkring så att jag ska kunna fokusera på det jag faktiskt SKA göra där. Det kommer inte att vara några problem alls för jag har förberett mig väl och jag kommer att vila på kvällarna eftersom jag vet att jag behöver det och jag vet att minst en av mina reskamrater har samma behov av struktur och vila.

Om vi överhuvudtaget ska ha en CHANS att ha kul behöver vi förbereda oss.
Jag MÅSTE kunna göra någon slags plan för det jag ska göra, annars blir jag för trött.
T kan inte göra detta själv utan är beroende av att vi gör det åt honom och presenterar det för honom på ett sätt som han kan förstå och ta in.

En person med Asperger (eller annan NPF-diagnos) behöver svar på 7 frågor.

1. Vad ska jag göra nu?
2. Var ska jag vara?
3. Med vem ska jag vara?
4. Hur länge ska det hålla på?
5. Vad ska hända sedan?
6. Vad ska jag ha med mig?
7. Varför ska jag göra det?

Jag kan utan att skämmas säga att dessa frågor är en förutsättning för mig med.

Många vänner som känner mig sen jag var barn har sett mig tokgråta av trötthet mitt i en situation där vi egentligen borde haft jättekul. Nu som vuxen börjar jag inte gråta på det sättet särskilt ofta men jag orkar inte vara social. Kanske drar mig undan till en lugn vrå på festen och klarar inte riktigt av samtala. (Det här är också ett av skälen till att jag sällan dricker alkohol när jag är ute…)
T stänger ner helt och svarar oftast inte alls. Ofta vänder han också bort blicken för att slippa bearbeta fler visuella intryck. Jag gissar att han helst skulle vilja kunna stänga öronen med…
Behovet av att dra sig undan på det sättet minskar när man är väl förberedd och slipper lägga energi på att försöka ”hänga med”. Behovet uppstår liksom först när energin börjar ta slut. Genom att vidta vissa åtgärder kan man minska energi som läcker ut i onödan.

Just fester och stora folksamlingar är extra jobbigt eftersom jag hör dåligt. Att vara glad, trevlig och föra trevliga småsamtal med människor som man knappt hör vad de säger är inte helt okrävande om jag säger så. Sätt på dig hörselskydd och försök att hålla ett väluppfostrat samtal på en järnvägsstation med en människa du vill göra ett gott intryck på får du se…

Ofta låter vi bli att ta med barnen av den enkla anledning att det blir för svårt att förbereda T på ett sådant sätt att han kan ha utbyte av situationen. Jag som vuxen kan lättare hitta strategier för att hantera en situation som blir ”för mycket” men att utsätta T för något liknande blir för mig att likna vid barnmisshandel.

Jag skriver listor och gör mindmaps för precis ALLT.
Jag googlar och besöker hemsidor i ett rasande tempo för att samla information så att jag kan besvara frågorna ovan.

Det finns nog många som fnyser och kallar det kontrollbehov.
Den som är lite mer påläst förstår att det är en överlevnadsstrategi. 🙂

Sedan vi fick hjälp att hjälpa T i hans vardag har också jag fått hjälp att hantera min trasiga generator.
Genom att vara utvilad och väl förberedd kan jag förhindra att en massa energi går förlorad i onödan och faktiskt orka ha trevligt. 🙂

-Toppen!

 

 

2 svar på ”Lite om att förbereda sig”

  1. Vad fantastiskt bra skrivet!
    Och oj, vad jag känner igen mig mycket. Det är därför jag har så vansinnig svårt för att dels vara spontan men främst att tycka om spontana upptåg.
    Och hörseln ska vi inte prata om, stor igenkänningsfaktor!

    Du sätter ord på mycket av mina känslor och tankar.

    //S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *